. Τροφώνιο Ωδείο

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΔIΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ Τραγουδιού...



Η 10η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, την οποία διοργανώνουν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Απειρος και το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/6 στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Η εφετινή πολυφωνική σύναξη, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, περιλαμβάνει 17 συμμετοχές από Ηπειρο, Βόρεια Ηπειρο, Ανατολική Μακεδονία, Κάρπαθο, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Γεωργία.


Συμμετέχουν συγκεκριμένα οι Κυράδες της Ανω Δερόπολης, οι όμιλοι Δερβιτσάνης, Πολύτσανης, Χλωμού Ανω Πωγωνίου, Χειμάρρας, ο Χορευτικός Πολυφωνικός Ομιλος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, μοιρολογίστρες από τον Παρακάλαμο, ο βοσκός Ηλίας Κούρος από το Δολό, οι νέοι της «Χαονίας», της Αετόπετρας και του «Πολύφωνου». Στο πολυφωνικό αντάμωμα παίρνουν επίσης μέρος οι γυναικείες διφωνίες από τον Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, οι βουλγαρικές γυναικείες φωνές των Rodhina, η ρωμαλέα αλβανική πολυφωνία των Lot Κurbeti και η πολυφωνία των Ρesvebi από τη Γεωργία. Δίπλα σε όλους αυτούς, επιλεγμένες τιμητικές συμμετοχές για τα δέκα χρόνια του θεσμού- ορισμένες από τις οποίες οι διοργανωτές μας τις φυλάνε για έκπληξη. Ανάμεσά τους ο κορυφαίος ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας και δύο εξαίρετες γυναικείες φωνές από τα Μαστοροχώρια, μάνα και κόρη, η Θεανώ και η Μαριάννα Τζίμα. Παρούσα επίσης η ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη, συνταξιδιώτη του πολυφωνικού Καραβανιού, με το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι να συνοδεύουν στο φινάλε της γιορτής έναν μεγάλο κυκλωτικό χορό που, όπως και το πολυφωνικό τραγούδι, μας θέλει όλους μαζί.














Το ηπειρωτικό πολυφωνικό τραγούδι είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ενώ κρατάει ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας. Η καταγωγή της συγκεκριμένης πολυφωνικής φόρμας, παρ΄ ότι η έρευνα δεν έχει καταλήξει ακόμη σε βέβαια συμπεράσματα, πιθανόν να ανάγεται σε πολύ παλιές (ίσως και προελληνικές) εποχές. Οι μελωδίες των ηπειρωτικών πολυφωνικών τραγουδιών (μαζί με ορισμένα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας) είναι οι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο που έχουν διατηρήσει την ανημίτονη πεντατονική κλίμακα- η οποία αποτελείται από πέντε νότες χωρίς ημιτόνια. Σ τις ημέρες μας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι συναντάται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων (χωριά Πωγωνίου, Παρακάλαμος, χωριά βόρεια της Κόνιτσας), σε ελάχιστα χωρ
ιά στα βορειοανατολικά της Θεσπρωτίας (Τσαμαντάς, Λιάς, Βαβούρι, Πόβλα) και κυρίως στη Βόρεια Ηπειρο, στα χωριά της ελληνικής μειονότητας νοτίως της Αλβανίας (Δερόπολη, Ανω Πωγώνι, Βουθρωτό, Χειμάρρα).





Περισσότερες πληροφορίες για το πολυφωνικό τραγούδι και τη 10η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού στην ιστοσελίδα :http://www.polyphonic.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου