. Τροφώνιο Ωδείο

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Βάγκνερ και Στράους από την ιστορική ορχήστρα του Μπερμινχάμ

Η ιστορική ορχήστρα του Μπέρμινχάμ με μαέστρο τον30χρονο, διακεκριμένο Λετονό μαέστρο Αντρις Νέλσονς, νυν Μουσικό Διευθυντή της, σε μία και μοναδική εμφάνιση απόψε στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Θα ερμηνεύσου έργα του
Richard Wagner και Richard Strauss

26 Φεβρουαρίου 2009 ώρα 20.30 Αίθουσα Φίλων Μουσικής

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Η ορχήστρα που στα 89 χρόνια της δημιουργικής της πορείας, ευτύχησε να συνεργαστεί με μεγάλους μαέστρους όπως οι σερ Εντουαρντ Ελγκαρ και Σάιμον Ρατλ (επί 18 συναπτά έτη), κερδίζοντας δικαιωματικά τον "τίτλο" της κορυφαίας ερμηνεύτριας έργων της ύστερης ρομαντικής περιόδου και του 20ού αιώνα, θα ερμηνεύσει έργα Βάγκνερ και Στράους. Πρόκειται για αποσπάσματα από δύο αριστουργηματικά "μουσικά δράματα" του Γερμανού πρωτοποριακού συνθέτη (Εισαγωγή και Venusburg από την όπερα "Τανχόϊζερ" και Πρελούδιο και "Liebestod" από την όπερα "Τριστάνος και Ιζόλδη") καθώς και το επικό Συμφωνικό Ποίημα "Θάνατος και Εξαϋλωση" του Ρίχαρντ Στράους, αντιπροσωπευτικό δείγμα "προγραμματικής μουσικής".

Η ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της Πόλης του Μπέρμιγχαμ έδωσε το πρώτο της συμφωνικό κοντσέρτο υπό τη διεύθυνση του σερ Εντουαρντ Ελγκαρ το Νοέμβριο του 1920. Από τότε το Σύνολο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική ζωή της πόλης, ενώ η φήμη της γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα και αναδείχτηκε ως μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ευρώπης και του κόσμου. Μουσικός διευθυντής στο ξεκίνημά της υπήρξε ο Απλμπι Μάθιους τον οποίο διαδέχτηκαν οι μαέστροι Αντριαν Μπολτ (1924-1930), Ρούντολφ Σβαρτς, ο συνθέτης Αντρέι Πάνουφνικ, οι Ούγκο Ρίγκνολντ και Λουί Φρεμό. Δεσπόζουσα φυσιογνωμία στην πολύχρονη ιστορία της υπήρξε ωστόσο ο σερ Σάιμον Ρατλ που ως μουσικός διευθυντής επί 18 ολόκληρα χρόνια (1980-1998) διαμόρφωσε το προφίλ της - οι ερμηνείες έργων της ύστερης ρομαντικής περιόδου και του 20ού αιώνα, και ειδικότερα των Σιμπέλιους και Μάλερ, αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν της - και της έδωσε το κύρος μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ορχήστρα μετακόμισε στην περίφημη για την ακουστική της αίθουσα Symphony Hall του Μπέρμιγχαμ. Τον Ρατλ διαδέχτηκε το 1999 ο Σακάρι Οράμο ο οποίος από τη νέα του θέση θέσπισε το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Floof στηρίζοντας παράλληλα τη μουσική του Τζων Φόουλντς. Το 2007 τη μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας ανέλαβε ο Λετονός μαέστρος Αντρις Νέλσονς. Η City of Birmingham Symphony Orchestra δίνει τουλάχιστον 75 συναυλίες το χρόνο στη δική της σκηνή ενώ παράλληλα εμφανίζεται στα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Λίγα λόγια για τον Αντρις Νέλσονς...

Ο νεοδιορισμένος Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πόλης του Μπέρμιγχαμ, Αντρις Νέλσονς, γεννήθηκε στη Ρίγα το 1978 σε οικογένεια μουσικών και άρχισε την καριέρα του ως τρομπετίστας με την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Λετονίας. Το 2001 κέρδισε το Μεγάλο Μουσικό Βραβείο της Λετονίας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του και στη συνέχεια πήγε στην Αγ. Πετρούπολη για να σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας με τον Αλεξάντερ Τίτοφ. Μελέτησε επίσης κοντά στον περίφημο Μάρις Γιάνσονς. Πολλοί λίγοι μαέστροι της γενιάς του έχουν κληθεί, όπως αυτός, να διευθύνουν μεγάλες ορχήστρες της Ευρώπης, όπως τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Τόνχαλλε της Ζυρίχης, τη Βασιλική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, τη Φιλαρμονική του BBC, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Αντζελες, τη Συμφωνική του Κλήβελαντ, τη Συμφωνικη του Πίτσμπουργκ και την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας. Ως Μόνιμος Αρχιμουσικός της Εθνικής Όπερας της Λετονίας (2003-2007), διηύθυνε μεταξύ άλλων Αίντα, Μαντάμ Μπάτερφλάϋ, Τουραντότ και Βαλκυρίες. Πριν δυο χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στη Deutsche Oper Berlin - όπου και θα επιστρέψει φέτος με Ευγένιο Ονέγκιν - ενώ το 2008 εμφανίστηκε στην Εθνική Όπερα της Βιέννης διευθύνοντας Ντάμα Πίκα, Τόσκα και Μαντάμ Μπάτερφλαϋ. Στα μελλοντικά οπερατικά του ντεμπούτα συγκαταλέγονται οι εμφανίσεις του στο Κόβεντ Γκάρντεν(2009-10), στο Φεστιβάλ του Μπάυρωυτ με Λόενγκριν το 2010 οπότε και προγραμματίζει την πρώτη περιοδεία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ που περιλαμβάνει εμφανίσεις στα Φεστιβάλ της Λουκέρνης και του Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου