. Τροφώνιο Ωδείο

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ο Θόδωρος Αντωνίου με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής στο Μέγαρο Μουσιικής

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ώρα 20.30 Μέγαρο Μουσικής
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου



Στη σύγχρονη γενιά ελλήνων συνθετών είναι αφιερωμένη η συναυλία που δίνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στην ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αυτή συναυλία - της Σειράς Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα - με έργα γραμμένα πρόσφατα, συμπράττουν ο βαρύτονος Τάσος Απόστολου και ο δεξιοτέχνης της μαρίμπα,
Θόδωρος Μιλκόφ.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
είναι το εξής:

Γιώργος Κουμεντάκης (γεν. 1959)
"Μελωδία γραφομηχανής για σόλο μαρίμπα" (2006)

Ευάγγελος Κοκκόρης (γεν.1951)
"Terra amata"
(2008)

Γιάννης Δροσίτης (γεν. 1957):
"Είτε βραδιάζει είτε φέγγει?"
-In memoriam, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

Κωνσταντίνος Λυγνός (γεν. 1948)
Concertino grosso (2008)
Τρία τραγούδια σε ποίηση Χριστόφορου Λιοντάκη: "Μετανάστης", "Μετ' ευχαριστήσεως", "Αρχάριος δορυφόρος" (2008, παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, α' εκτέλεση)

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής

Τα έργα θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, που θαδιευθύνει ο ίδιος ο Θόδωρος Αντωνίου, ο οποίος υπήρξε και ο ιδρυτής του. Το γνωστό σύνολοδημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 1967 με τη συμμετοχή ταλαντούχων σολίστ που ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τη μουσική του 20ού αιώνα. Ένα μήνα μετά τη συγκρότησή του, το σύνολο έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής". Κατά την τεσσαρακονταετή πορεία του, έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργα όλων των αισθητικών κατευθύνσεων και τεχνοτροπιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νεότερες γενιές ελλήνων συνθετών με παραγγελίες και πρώτες εκτελέσεις, ενώ έχει επίσης ερμηνεύσει τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της διεθνούς εργογραφίας
Θόδωρος Αντωνίου
Είναι πολυγραφότατος και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της σύγχρονης λόγιας μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα, διεύρυνε τους ορίζοντές του μελετώντας σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στο Ντάρμστατ θητεύοντας δίπλα σε εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού αιώνα, όπως οι Ρηντλ, Λίγκετι, Στόκχαουζεν, Μπέριο και Μπουλέζ. Του έχουν απονεμηθεί πολυάριθμα βραβεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, καθώς και αξιόλογες διακρίσεις για το παιδαγωγικό του έργο στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αλλά και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει λάβει κατά καιρούς πολλές παραγγελίες από διεθνούς κύρους οργανισμούς (Ίδρυματα Φρομ, Γκούγκενχαϊμ, κ.ά.), ενώ περισσότερα από 150 έργα του έχουν εκδοθεί από γνωστούς οίκους του εξωτερικού. Έχει επίσης διακριθεί για τις προσπάθειές του να αναδείξει τη σύγχρονη μουσική ιδρύοντας τις ορχήστρες Alea, το Συγκρότημα Νέας Μουσικής της Φιλαδέλφειας και τον Ελληνικο Σύνδεσμο Σύγχρονης Μουσικής. Ως μαέστρος έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες (Συμφωνικές της Ραδιοφωνίας του Παρισιού, του Βερολίνου, της Βαυαρίας, του Φεστιβάλ του Τάνγκλγουντ, Τόνχαλε της Ζυρίχης, κ.ά.). Είναι Διευθυντής του διαγωνισμού Αlea III, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών εδώ και είκοσι χρόνια και έχει επίσης διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής.

Γιώργος Κουμεντάκης, γεννημένος στην Κρήτη το 1959, είναι ένας συνθέτης σύγχρονης μουσικής με διεθνή ακτινοβολία και τα έργα του έχουν εκτελεστεί από διάσημες ορχήστρες και σε καθιερωμένους συναυλιακούς χώρους -Carnegie Hall, Wigmore Hall, La Fenice. Έγινε γνωστός στο μεγάλο κοινό με τις μουσικές που έγραψε για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στις 70 συνθέσεις του περιλαμβάνονται έργα για ορχήστρα, έργα δωματίου και μουσικές επενδύσεις αρχαίου δράματος. Ζει μόνιμα στην Τήνο και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού συνόλου Νίκος Σκαλκώτας.

Ο Ευάγγελος Κοκκόρης, γεν. 1951, είναι σύγχρονος φλαουτίστας, συνθέτης και καθηγητής θεωρητικών, γιος του συνθέτη Λέανδρου. Σπούδασε στην Αθήνα και τη Βενετία και ως εκτελεστής έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου ενώ ως συνθέτης έχει γράψει έργα για μικρά και μεγάλα σύνολα, πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης για την παράσταση Happy End των Μπρεχτ-Βάιλ. Σε CD κυκλοφορούν "Τα Τραγούδια του Φθινοπώρου", 16 φωνητικά έργα του σε ποίηση Νίκου Κουρκουμέλη και Μιμής Μιχαηλίδου-Κοκκόρη, με ερμηνεύτρια την Μαριάννα Ρηγάκη. Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Ορφείο Αθηνών.

Γιάννης Δροσίτης, γεν.1957, είναι ένας σύγχρονος συνθέτης, πιανίστας και καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει διδάξει στα μουσικά γυμνάσια της Παλλήνης και του Χαϊδαρίου. Από το 1987 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Σητείας και από το 1995 του Δημοτικού Ωδείου Ιλίου Αττικής. Στις συνθέσεις του χρησιμοποιεί διευρυμένη τονικότητα και επιλεκτικά στοιχεία από τη βυζαντινή μουσική καθώς και τροπικές αρμονίες. Το 2006 είχε παρουσιαστεί στο ΜΜΑ η μικρή μονόπρακτη όπερά του, "Ψυχολογία Συριανού Συζύγου", βασισμένη στη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Ο Κωνσταντίνος Λυγνός, γεν.1948, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τα μέσα της δεκαετίας του 60 με μαθήματα κιθάρας και με συμμετοχή σε ροκ συγκροτήματα. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, κομμάτια για πιάνο, έργα για μικρά σύνολα και μιούζικαλ. Κινείται σε ένα ευρύ φάσμα έμπνευσης που εκτείνεται από τα δημοτικά τραγούδια μέχρι την ηλεκτρονική μουσική.

Τον Κωνσταντίνο Λυγνό είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε το έργο του και τον ίδιο απο τη συναυλία του ωδείου τον Ιούνιο του2008 με θέμα "Έρως-θέρος" όπου είχε παρευρεθεί , και είχαν ακουστεί τραγούδια του σε ποίηση Ν.Καββαδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου