. Τροφώνιο Ωδείο

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η μουσική συναντά την ποίηση "Οι ποιητές που τραγουδήσαμε 2009-2019"


                                        "Οι ποιητές που τραγουδήσαμε 2009-2019"
Κώστας Βάρναλης, Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, Γεώργιος Σεφερης, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Γκανάς.

Το ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ, το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, οι φίλοι τους γιορτάζουν από κοινού και φέτος την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ, με αναδρομή στα 10 χρόνια εκδηλώσεων τους, την Κυριακή 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ώρα 7.30 μμ στο Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση (Δημ. Ι.Ανδρεαδα΄κη 49, Λιβαδειά) 

Αναφορά στο έργο των ποιητών: Κώστας Καναβούρης (ποιητής, δημοσιογράφος)
Απαγγελία ποιημάτων: Βάσω Κατσικογιάννη (φιλόλογος)
Γ. Χ. Θεοχάρης (ποιητής, εκδότης του περιοδικού Εμβόλιμον)


Μουσική από μαθητές και καθηγητές του Τροφώνιου Ωδείου

τραγούδι: Μαρία Δούκα, Χριστίνα Σοφολογή
Χρήστος Αποστόλου, Λεωνίδας Διαμαντής

πιάνο: Μαρία Δούκα, Κατερίνα Μπότση, 
Θάνος Φούφουλας
κιθάρα: Φρίξος Καλούδης
μπουζούκι: Δημήτρης Σιδηράς

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ρεσιτάλ κιθάρας με το Guitar Duo Musica Libera


 Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ρεσιτάλ κιθάρας που διοργανώθηκε από το Τροφώνιο Ωδείο με το Guitar Duo "Musica Libera"σε έργα των J. S. Bach, D. Aguado, I. Albeniz, C. Domeniconi, J. Rodrigo, Manuel de Falla, Alexander Despat, Henry Mancini, Nino Rota,Μ. Χατζιδάκι. 
Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές  Διονυσία Τροντή (Dionyssia Trontis)και στον Κωνσταντίνο Κηρολύτη  Konstantinos Kirolytis







Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

VOICE WORKSHOP με την Άννα Μουζάκη στο Τροφώνιο Ωδείο

  
 VOICE  WORKSHOP

Το Τροφώνιο Ωδείο οργανώνει σεμινάριο φωνητικής με την  ΑΝΝΑ ΜΟΥΖΑΚΗ 


 ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
ώρες 10.30π.μ - 4.30μ.μ.
     Αίθουσα εκδηλώσεων Τροφώνιου Ωδείου


“Ισορροπώντας μέσα απ΄το τραγούδι”

        ΓΙΑΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ; / ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ; / ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ;
Στόχοι εργαστηρίου:
Σωστή αναπνοή 
Σωστή τοποθέτηση φωνής
Ορθή προφορά & τονισμός των κειμένων
Επίτευξη στόχων μέσω ασκήσεων:
Χαλάρωσης του σώματος
Αναπνοής & ελέγχου εκπνοής
Άρθρωσης 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές τραγουδιού, χορωδούς, ηθοποιούς και σε όσους αγαπούν το τραγούδι.

Κάθε συμμετέχοντας να έχει προετοιμάσει έως δύο κομμάτια της επιλογής του, τα οποία και θα κληθεί να τραγουδήσει. Τα επιλεγμένα κομμάτια να αποσταλούν στη γραμματεία του ωδείου έως 3 Απριλίου 2019.
(Οι ώρες παρακολούθησης θα ρυθμιστούν με τον κάθε συμμετέχοντα)
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης


Πληροφορίες -Εγγραφές στη γραμματεία του Τροφώνιου Ωδείου τηλ. 2261087570


ANNA ΜOYZAKH
Γεννήθηκε στην Aθήνα. Πήρε τα πρώτα της μαθήματα μουσικής, ρυθμικής και κινητικής αγωγής στο Πρότυπο Mοντεσσοριανό Δημοτικό Σχολείο της Kας Zαχοπούλου-Παρασκευοπούλου. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Eλληνικό Ωδείο στην τάξη  του X. Kαρακατσούλη (δίπλωμα με Aριστα Παμψηφεί). Αργότερα μελέτησε κλασικό ρεπερτόριο με την M. Kορομάντζου, και τον Φρ. Bουτσίνο. Σπούδασε επίσης, στο Eλληνικό Ωδείο, ανώτερα θεωρητικά με τον Γ. Σπυρόπουλο και σύνθεση με καθηγητή τον Γ. Aυγερινό (δίπλωμα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και A’ βραβείο το 2001). Παρακολούθησε μαθήματα-σεμινάρια Music for Media – Film Scoring με τον Αλ. Μούζα, και έλαβε μέρος στο Ανοικτό Εργαστήριο Σύνθεσης Μουσική είναι..Music is, με τους Θ. Αντωνίου, Φ. Κοσώνα, Α. Φιλιππακόπουλο, Αν. Αντωνόπουλο.
Διατέλεσε επί 12 χρόνια μέλος της Xορωδίας της Eλληνικής Pαδιοφωνίας με διευθυντή τον Aν. Kοντογεωργίου. Έλαβε μέρος σε παραγωγές τού Mεγάρου Mουσικής Aθηνών όπως παραστάσεις όπερας ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου: «Don Giovanni» και «Cosi Fan Tutte» του Mozart, «Norma» του Puccini, «Carmen» του Bizet, «Traviata» του Verdi, «Orfeo» του Monteverdi, «Mahagony» του K. Weil, «Πυλάδης» του Γ. Κουρουπού, «Βάκχαι» του Α. Κουνάδη, «Επιστροφή της Ελένης» του Θ. Μικρούτσικου και «Μόμο» του Α. Μπαλτά. Συνεργάστηκε με: α) την Eθνική Συμφωνική Oρχήστρα Aγγλίας στο έργο του Kύπριου συνθέτη X.Πήττα  «Xαμάθεν» (Διεθνές Φεστιβάλ Kύπρου ‘KYΠPIA 94’) και β) την Oρχήστρα των Xρωμάτων σε έργα του Γ. Kουρουπού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Aπό την Iφιγένεια στη Mήδεια. Γυναίκα-Μύθος-Έρωτας» (Θέατρο Pεματιάς, 1997).
Mε πρωτοβουλία του Aρχείου Eλλήνων Mουσουργών Θωμά Tαμβάκου (ΑΕΜΘΤ) και δικιά της ίδρυσε τα σύνολα: α) «KEΛAΔOΣ» (2002) και β) «ΦΙΛΩΔΟΣ» (2003, φωνητικό) με σκοπό την παρουσίαση (αρκετά από αυτά σε πρώτη παγκόσμια) κατ’ εξοχήν έργων σύγχρονων Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών καθώς και δικών της. Eίναι μέλος του φωνητικού συνόλου «Φωνές Γυναικών», της Aντιγόνης Kερετζή, που απαρτίζεται από διπλωματούχους Mονωδίας μέλη επαγγελματικών χορωδιών (EPT, Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Aθηνών), και έχει  δώσει συναυλίες στο Mέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής της Πάτμου, στο Kαλλιτεχνικό Kέντρο «Athenaeum», στο “Θέατρο των Πολιτών” του Δήμου Περιστερίου, στο Kωνσταντοπούλειο Πνευματικό Kέντρο του Άργους, στο κτήμα Nάσιουτζικ κ.ά. 
Tο 2002 δημιουργεί το μουσικοθεατρικό σύνολο «HMI-ολον» από μαθητές της στο κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, ηθοποιούς και μουσικούς, ανεβάζοντας παραστάσεις που φιλοδοξούν να συνθέσουν  την μουσική, με το λόγο και ενίοτε την εικόνα και να αποδώσουν τα τραγούδια με θεατρικότητα. Eνδεικτικά αναφέρονται οι παραστάσεις: «Χ. Κ. Αντερσεν- Μια ζωή σαν παραμύθι» της Ζωης Βαλάση, «Μεσόγειος, το ταξίδι μιας εικόνας»,  «O έρωτας κάνει καλό... στο δέρμα », «Καλήν εσπέραν... άρχοντες»  κάλαντα απ’όλο τον κόσμο, «O Πόθος και ο Ίμερος μέσα από την μουσική του Mότσαρτ· «Oι Γάμοι του Φίγκαρο», «Μουσική του 20ου αι. Δανοί και Έλληνες Συνθέτες», «A Ceremony of Carols», «Stabat Mater dolorosa», οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί στους Δήμους Aθηναίων, Nίκαιας, Αγ. Αναργύρων, Kερατέας, Π. Φαλήρου, Aταλάντης, Tήνου, στο θέατρο Bαφείο, στο θέατρο Hμέρας, στο Ινστιτούτο Δανίας στην Αθήνα, στο Kαθεδρικό Nαό «Aγ. Παύλου» Πειραιά κ. Αλ.
Έχει διδάξει «Φωνητικό σύστημα-τοποθέτηση φωνής, στοιχεία Xορωδίας», και «Ρεπερτόριο γιά την γιορτή των Χριστουγέννων» σε επιμορφωτικά σεμινάρια αισθητικής αγωγής στον Πολιτιστικό Oργανισμό της Nομαρχίας Πειραιά .
Έργα της έχουν παρουσιασθεί στις αίθουσες συναυλιών (Ωδείο ‘Φ. ΝΑΚΑΣ”, Δανέζικο Ινστιτούτο Αθήνας, Μουσείο Μπενάκη, Πανεπιστήμιο Bόλου), Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στα θέατρα ‘Pavillion’ του Aννόβερου, ‘Εμπρός’, ‘Αργώ’, ‘Πορεία’, και σε εκδηλώσεις των Δήμων Αθηναίων, Νίκαιας, Κερατέας, Φεστιβάλ Τήνου κ.ά.

Διδάσκει, ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης, κλασικό και σύγχρονο  τραγούδι στο Δημοτικό Ωδείο Αγ. Αναργύρων.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ρεσιτάλ κιθάρας με το Duo Guitar Musica Libera


Το Τροφώνιο Ωδείο διοργανώνει Ρεσιτάλ κιθάρας με το Duo Guitar Musica Libera
(Κωνσταντίνο Κηρολύτη - Διονυσία Τροντη)

Με έργα των J. S. Bach, D. Aguado, I. Albeniz, C. Domeniconi, J. Rodrigo, Manuel de Falla, Alexander Despat, Henry Mancini, Nino Rota, Μ. Χατζιδάκι.

Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 7.00μ.μ
Αίθουσα: Θολωτό Κρύας, Λιβαδειά


Βιογραφικά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΗΡΟΛΥΤΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Κηρολύτης θεωρείται ένας από τους πλέον ταλαντούχους κιθαριστές της νεότερης γενιάς Ελλήνων κιθαριστών. Το 2000 αρίστευσε στις διπλωματικές του εξετάσεις, από την τάξη του Γιώργου Μαυροειδή. Παράλληλα, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στην τάξη του Γιάννη Χριστόφιλου στο Αττικό Ωδείο απ’ όπου πήρε πτυχίο Αντίστιξης με διάκριση τον Ιούνιο του 2002. Είναι κάτοχος του τίτλου Licentiate of the Royal Schools of Music (L.R.S.M.) με διάκριση, του Associated Board of the Royal Schools of Music (A.B.R.S.M.). Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια των Aniello Desiderio, Carlo Domeniconi, Zoran Dukic, Carlo Molina, Nikita Koshkin, Pablo Markez, Jorge Morel.
​Έχει επανειλημμένως παρουσιάσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό ρεπερτόριο με μεγάλη επιτυχία σε γνωστές αίθουσες και χώρους συναυλιών στην Αθήνα όπως το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, ο Παρνασσός, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, το Θέατρο Ελιζέ, η αίθουσα εκδηλώσεων Φίλιππος Νάκας. Τα ρεσιτάλ του στρέφονται συχνά γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως:
• Η ρυθμική και μελωδική πολυπλοκότητα έργων που είναι εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση της χώρας καταγωγής του κάθε συνθέτη, μέσα από έργα των L. Brouwer, M. de Falla, B. Bartok και J. Rodrigo.
• Συνθέσεις της ισπανικής και της λατινοαμερικάνικης σχολής, συμπεριλαμβανομένων αναφορών και παρουσίασης των διαφορετικών τεχνικών, στυλ και εποχών από τον Κλασικισμό μέχρι τον 20ο αιώνα, μέσα από έργα των A. Barrios Mangore, F. Moreno Torroba, J. Rodrigo και M. de Falla.
• Παρουσίαση των δύο διαφορετικών σχολών της κιθάρας, της λόγιας ισπανικής και της Φλαμένκο σε συνεργασία με τον φλαμένκο κιθαριστή Σωκράτη Μαστροδήμο, αναδεικνύοντας τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο σχολών. Στη συγκεκριμένη συναυλία ερμήνευσε έργα των I. Albeniz, J. Rodrigo και M. de Falla.
• Αφιέρωμα στο ιταλικό Μπαρόκ και τον Κλασικισμό. Ιδιαιτέρως επιτυχημένη συναυλία στην οποία ερμήνευσε τρία κονσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων των M. Giuliani (σε Λα Μείζονα) και A. Vivaldi (RV 93 και 532).
Το 2010 συνέπραξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας, ερμηνεύοντας σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση το Concerto Iberico του F. Moreno Torroba για τέσσερεις κιθάρες.
Έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ερμηνεύοντας έργα μελών του.
Το 2012 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον χώρο τέχνης και πολιτισμού AN ART ARTISTRY πραγματοποιώντας μια σειρά ρεσιτάλ. Το 2013 ίδρυσε, μαζί με την κιθαρίστρια Διονυσία Τροντή, το κιθαριστικό ντουέτο Music Libera (http://www.kostaskirolytis.com/#guitarduo), επιδιώκοντας την ενασχόληση με το υπάρχον ρεπερτόριο για δύο κιθάρες, την εξερεύνηση νέων έργων και συνθετών, καθώς και τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας φιλολογίας με δικές τους διασκευές.
Τον Δεκέμβριο του 2015, σε συνεργασία με το An-Art Artistry, κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD Classical Guitar Through Centuries: Spain, στο οποίο κάνει αναφορά στην καθαριστική φιλολογία της κιθάρας στην Ισπανία, ερμηνεύοντας έργα συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι τον Ρομαντισμό.
Μέσα στο 2019 αναμένεται η έκδοση βιβλίου με δικές του διασκευές σε δύο από τα γνωστότερα έργα του W. A. Mozart, Μικρή Νυχτερινή Μουσική (Eine Kleine Nachtmusik – Serenade) και την εισαγωγή από τους Γάμους του Φίγκαρο (Le Nozze di Figaro) για κιθαριστικό σύνολο από τις εκδόσεις Cambia Publications.
Διδάσκει κιθάρα στο A.B.R.S.M., στο Τροφώνιο Ωδείο Λιβαδειάς και στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Χαλανδρίου).

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΡΟΝΤΗ

Η Διονυσία Τροντή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα στην τάξη της Έλενας Παπανδρέου, στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου τον Ιανουάριο του 2006 πήρε Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο”. Παράλληλα σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου, στην τάξη του Θανάση Νάστου, απ' όπου πήρε Πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης με την υψηλότερη βαθμολογία. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M. Ed.) με ειδίκευση στην Μουσική Παιδαγωγική, από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, τον μαέστρο Γιώργο Χατζηνίκο, τον Hubert Kappel και τον Oscar Ghiglia.
Τον Ιούλιο του 2004 εμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής ως μέλος της ορχήστρας κιθαριστών του Βαγγέλη Μπουντούνη. Σε σύμπραξη με τον κιθαριστή Κώστα Κηρολύτη έχει πραγματοποιήσει συναυλία - αφιέρωμα στην λόγια μουσική που βασίστηκε ή εμπνεύστηκε από την μουσική παράδοση της Ευρώπης παρουσιάζοντας έργα των J. Rodrigo, M. de Falla και Bella Bartok. Η συνεργασία των δύο κιθαριστών συνεχίστηκε με την παρουσίαση κονσέρτων του Antonio Vivaldi για κιθάρα και ορχήστρα, σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών La Divina, του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENEUM. Το 2013 ίδρυσαν το κιθαριστικό ντουέτο Musica Libera, το οποίο έχει ως στόχο την ενδελεχή ενασχόληση με το ρεπερτόριο για δύο κιθάρες, καθώς και τον εμπλουτισμό του με νέα έργα και δικές τους διασκευές.
Η μουσική της δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασίες με την Ορχήστρα του Τ.Μ.Σ. Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Η διεξοδική ενασχόλησή της με την διδασκαλία της Μουσικής και της Κιθάρας, αλλά και η συνεργασία της με τον Κώστα Κηρολύτη, την ώθησαν να ασχοληθεί με διασκευές έργων για δύο και περισσότερες κιθάρες, αλλά και μικρά κιθαριστικά σύνολα. Διδάσκει κιθάρα, και μουσική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

    Γαϊτανάκι 2019 στο Τροφώνιο Ωδείο


     Γαϊτανάκι 2019 
    από τους μαθητές του Τροφώνιου Ωδείου

    την 
    Τσικνοπέμπτη 28/2/19