. Τροφώνιο Ωδείο

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μουσικό όργανο για κινηματογράφους

                    

Έπειτα από έξι χρόνια εργασιών, αποκαταστάθηκε και λειτουργεί πλέον κανονικά το μεγαλύτερο μουσικό όργανο για κινηματογράφους στην Ευρώπη.
Το μουσικό όργανο Βούρλιτζερ, το οποίο βρίσκεται τώρα στο κινηματοθέατρο Τρόξι στο Λονδίνο, μοιάζει με εκκλησιαστικό όργανο, αλλά ηχητικά μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη γκάμα ήχων, καθώς πέρα από πιάνο, δημιουργεί ήχους ντραμς, ξυλόφωνου, μαρίμπας και μεταλλόφωνου. Αυτού του είδους τα όργανα μπήκαν στη ζωή των αμερικανικών σινεμά τη δεκαετία του 1920 με στόχο να ντύσουν μουσικά τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Το Βούρλιτζερ έχει τέσσερις σειρές πλήκτρων ενώ ο ήχος βγαίνει μέσα από 1700 αυλούς.

«Ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για να γεμίσεις ένα τεράστιο θέατρο από ό,τι ένα πιάνο ή ένα κουαρτέτο εγχόρδων ή κάτι πολύ πιο σεμνό. Βέβαια είναι σημαντικό να θυμόμαστε την θεατρικότητα του οργάνου. Το να πηγαίνεις στο σινεμά ήταν καθαρή ψυχαγωγία. Το να βλέπεις ένα από αυτά τα μουσικά όργανα να παίζει ήταν χάρμα οφθαλμών αλλά και ήταν ηχητικά τέλειο» τονίζει ο οργανίστας Ρίτσαρντ Χιλς.
Το συγκεκριμένο μουσικό όργανο εισήχθη στη Μεγάλη Βρετανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1930.
© CASCADE NEWS
«Ήταν αποθηκευμένο σε ένα υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων και γι’ αυτό ήταν σε καλή κατάσταση. Ήταν όμως μεγάλη ευκαιρία, όταν το τοποθετήσαμε εδώ, να αντικαταστήσουμε όλα τα δερμάτινα μέρη και να βελτιώσουμε την κατάστασή του. Όλο αυτό κράτησε αρκετά χρόνια και για να καταφέρουμε να έχουμε τον καλύτερο ήχο» υπογραμμίζει ο Νάιτζελ Λάφλιν από την Εταιρεία Κινηματογραφικών Οργάνων.
Τα μουσικά αυτά όργανα είναι πλέον εξαιρετικά σπάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1911 μέχρι και το 1943 η εταιρία Ρούντολφ Βούρλιτζερ, που κατασκεύαζε αυτά τα μουσικά όργανα, είχε πουλήσει περισσότερα από 2.000 κομμάτια σε κινηματογράφους. Μετά, όμως, κυριάρχησαν τα περίπλοκα ηχητικά συστήματα στα σινεμά και τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα πέρασαν στην ιστορία.
Πηγή:naftemporiki.gr

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα στη Μουσική... " Leonard Berstein"




Σαν σήμερα 25 Αυγούστου 1918 γεννήθηκε ο συνθέτης & μαέστρος  Leonard Berstein 



Μπερνστάιν, Λέοναρντ – Bernstein, Leonard. (Αμερική, 1918-1990)
Αμερικανός συνθέτης, αρχιμουσικός και πιανίσταςΑπό το 1935 ως το 1939 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Harvard). Το 1939 εισήχθη στο Ινστιτούτο Κέρτις (Curtis Institute) της Φιλαδέλφειας, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Ράινερ. Το 1943 διατελεί αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρας της Νέας Υόρκης (New York Philharmonic). Το διάστημα 1945-48 διευθύνει την ορχήστρα του New York City Center. Από τo 1951 ως το 1955 διδάσκει ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στο Τάνγκλγουντ, ενώ ως καθηγητής μουσικής διδάσκει και στο πανεπιστήμιο του Μπράντεϊς. Το 1957-58 διορίζεται διευθυντής της Φιλαρμονικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ν. Υόρκης, στο πλευρό του Δ. Μητρόπουλου. Στη συνέχεια έμεινε μόνος ως αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα Ν.Υόρκης και το 1969, «τιμής ένεκεν», του παραχωρείται μόνιμα η θέση, την οποία κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μπερνστάιν είναι ο καθολικός του εκλεκτισμός, το πάθος και η ποικιλία στις μουσικές φόρμες. Έγραψε τρεις συμφωνίες, τρία μιούζικαλ ("On the Town" (1944), "Wonderful Town" (1953), και "West Side Story" (1957)), την oπερέτα "Candide" (1956), την όπερα "A Quiet Place" (1984), μπαλέτα, κύκλους τραγουδιών κ.ά. Διαβάστε περισσότερα



                           





Τα όνειρα του Λέοναρντ Μπερνστάιν (Ο Μπερνστάιν στην Αθήνα )ΕΔΩ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ο εγκέφαλος των μουσικών “δουλεύει” ταχύτερα


Ξεκινήσατε από μικροί να ασχολείστε με τη μουσική και να παίζετε κάποιο όργανο, έστω και ερασιτεχνικά; 
Τότε πρέπει να αισθάνεστε τυχεροί.
 Η μουσική θωρακίζει τον εγκέφαλο μας και τον προστατεύει από τις εκφυλιστικές ασθένειες, τα γηρατειά και την άνοια. Προσοχή αυτό ισχύει για εκείνους που παίζουν κάποιο όργανο τουλάχιστον 10 χρόνια....
Μία ξεχωριστή αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Μπρέντα Χάνα-Πλέιντι του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Frontiers of Human Neuroscience", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των μουσικών -επαγγελματιών και ερασιτεχνών- είναι καλύτερα προστατευμένος από τις συνέπειες των γηρατειών και της άνοιας.


Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, όσοι έμαθαν να παίζουν μουσική από την παιδική ηλικία τους και συνέχισαν να παίζουν κάποιο όργανο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν, όταν μεγαλώσουν, καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νόησης. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συνεχίζουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη σταδιακή απώλεια της υγείας του εγκεφάλου τους. Δεν είναι σαφές κατά πόσον το ίδιο συμβαίνει και για όσους αρχίζουν σε μεγάλη ηλικία να παίζουν κάποιο όργανο.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα στη Μουσική... " Claude Debussy"

  
Σαν σήμερα 22 Αυγούστου 1862 γεννήθηκε ο Γάλλος συνθέτης  Claude Debussy (Κλωντ Ντεμπυσσύ)



 Claude Debussy (1862-1918)
Δημιούργησε μεγάλη αίσθηση με την ιμπρεσσιονιστική του γραφή και έδωσε - μαζί με άλλους νεωτεριστές συνθέτες - νέες ιδέες στην παγκόσμια μουσική κοινότητα που είχε φανεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη στην ρομαντική περίοδο χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή από την περίοδο του Βάγκνερ και μετά. Το στυλ του υπήρξε μοναδικό και αμίμητο και έδειξε νέους δρόμους στη φόρμα και στη μορφή, καθώς και αρμονικές κατευθύνσεις πρωτάκουστες για τη δυτική μουσική. Θεωρείται ο πρώτος "αυθεντικός" συνθέτης της μουσικής του εικοστού αιώνα.
Το στυλ του δε χρησιμοποιεί καθόλου τα "κλασικά" μορφικά χαρακτηριστικά του ρομαντισμού αλλά καθοδηγείται από μόνο του σε συνεχιζόμενους μαιάνδρους από μελωδίες που αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς όμως παραπέρα συνέπεια. Η μουσική του θεωρήθηκε χωρίς συγκεκριμένη μορφή, τα κομμάτια του για ορχήστρα είναι επίσης στενά συνδεδεμένα με την ενορχήστρωσή τους λόγω έλλειψης χαρακτηριστικών θεμάτων (βλέπε όπως στη ρομαντική περίοδο) έτσι είναι δύσκολο να διασκευαστεί π.χ. για πιάνο. Στις αρμονίες υπήρξε πολύ πρωτοπόρος με χρήση διατονικών-πεντατονικών κλιμάκων και χρήση αρμονιών που μέχρι τότε θεωρούντο παράφωνες και αποφεύγονταν.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα στη μουσική... Γιάννης Κωνσταντινίδης


Σαν σήμερα 21 Αυγούστου 1903 γεννήθηκε ο  συνθέτης πιανίστας και μαέστρος Γιάννης Κωνσταντινίδης.



Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, μαέστρους και πιανίστες. Ο Κωνσταντινίδης υπηρέτησε με την ίδια επιτυχία την κλασσική μουσική και το «ελαφρό» τραγούδι. Για να ξεχωρίσει μάλιστα τις δύο δραστηριότητες του, χρησιμοποιούσε ως τραγουδοποιός το ψευδώνυμο Κώστας ΓιαννίδηςΔιαβάστε περισσότερα


Διαβάστε και ΕΔΩ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα στη μουσική... George Enescu



Σαν σήμερα 19 Αυγούστου 1881 γεννήθηκε ο Ρουμάνος συνθέτης, δεξιοτέχνης βιολιστής, αρχιμουσικός και παιδαγωγός George Enescu (Ζορζ Ενέσκου) 




 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Γκεόργκε Ενέσκου (George Enescο, Ντοροχόι, Ρ ουμανία 19/8/1881 – Παρίσι 4/5/1955). Ρουμάνος μουσικός. Ασχολήθηκε με τη σύνθεση και τη διεύθυνση ορχήστρας, ενώ διακρίθηκε επίσης ως βιολονίστας και πιανίστας. Ίδρυσε την εθνική ρουμανική σχολή έντεχνης μουσικής και εργάστηκε ως συνθέτης, μαζί με τον Μασενέ, τον Φορέ και τον Ζεντάλζ.

Παρότι ήρθε σε επαφή με τις συνθέσεις του Μπραμς και του Ρέγκερ, τα συμφωνικά του έργα είναι πρωτότυπα και εμπνέονται από τη μουσική της πατρίδας του. Όπως ο Μπάρτοκ και ο Κόνταλι στην Ουγγαρία, ο Ενέσκου ασχολήθηκε με τη μελέτη των λαϊκών και εθνικών μορφών της ρουμανικής μουσικής.
Αξιόλογο είναι το έργο του "Ρουμανικό ποίημα "  για ορχήστρα, καθώς και τρεις συμφωνίες, δύο κουαρτέτα για πνευστά και μία Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολοντσέλο και ορχήστρα. Για το θέατρο έγραψε το έργο Οιδίπους (1936), μελόδραμα με έντονο λυρισμό και τραγική δύναμη, του οποίου η μουσική γλώσσα απομακρύνεται από τις άλλες του συνθέσεις και παρουσιάζει στοιχεία που συναντώνται στο έργο του Κλοντ Ντεμπισί Πελλέας και Μελισσάνθη καθώς και στην Πηνελόπη του Γκαμπριέλ Φορέ.
Ο Ενέσκου είχε μαθητές του ορισμένους από τους πιο διάσημους βιολιστές της εποχής του, όπως ο Γεχούντι Μενουχίν. Το όνομα του Ενέσκου φέρει ο σπουδαίος ετήσιος διαγωνισμός μουσικής που γίνεται στο Βουκουρέστι.

Διαβάστε περισσότερα 

GEORGE ENESCU: Ένας εμβληματικός Ρουμάνος μουσικός (της Έφης Αγραφιώτη)

Οι “Melios Balkana Mama"στα Τροφώνια 2015


Οι “MELIOS BALKANA MAMA” αποτελούν ένα από τα νέα ελληνικά συγκροτήματα που έχει ξεχωρίσει, ακολουθώντας ένα δρόμο διαφορετικό από την πεπατημένη. Επηρεασμένοι από διάφορα είδη μουσικής έχουν ένα δικό τους μουσικό στιλ, αφού έχουν ενσωματώσει τα παραπάνω στη βαλκανική μουσική με επιρροές από το βαλκανικό ήχο των χάλκινων πνευστών ο οποίος και αποτελεί τον ήχο-κατατεθέντα τους..

Το ταξίδι των “MELIOS BALKANA MAMA” στη μουσική ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011. Μέσα σ’ αυτό το λίγο χρονικό διάστημα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα με το Βαλκανικό ηχόχρωμα και τους ρυθμούς της κεντρικής Ευρώπης, μέσα από μια σειρά «πειραγμένων» διασκευών καθώς και με σημαντικές συνεργασίες και συμμετοχές σε φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις (Athens World Music Festival, ARK Festival καθώς και στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους με το soundtrack της ταινίας «Μπλε Καρότσα» σε μουσική του Μέλιου Κατσαμάκη και σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπαμπαδήμα).

Ο Μέλιος Κατσαμάκης είναι ο συνθέτης και τραγουδιστής των «Melios Balkana Mama”.

To Μάρτιο του 2013 η συνεργασία τους με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο στη διασκευή του τραγουδιού «Ενός Λεπτού Φιλί» σε στίχους του Μιχάλη Γκανά και ερμηνεύτρια την Αγγελική Τουμπανάκη αλλά και στις παραστάσεις με τίτλο «Λόγια του Αέρα», στο «Μικρό Παλλάς» που ακολούθησαν, απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές και τους έκαναν ιδιαίτερα αγαπητούς στο ευρύτερο κοινό.

Οι “Melios Balkana Mama” είναι οι :

Μέλιος Κατσαμάκης ~ Στίχοι|Μουσική|Τραγούδι|Τρομπέτα
Αλέξανδρος Λιβιτσάνος ~ Ενορχήστρωση|Πλήκτρα|Κόρνο
Παναγιώτης Καμβυσίδης ~ Τούμπα
Δημήτρης Μποσινάκος ~ Drums
Σπύρος Πελεκάνος ~ Ηλεκτρική Κιθάρα
Παναγιώτης Δανίκας ~ Μπάσο
Jim Σταρίδας ~ Τρομπόνι
Περικλής Αλιώπης ~ Τρομπέτα
Μάρκος Καραβάς ~ Σαξόφωνο

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Σαν σήμερα στη μουσική... Αντόνιο Σαλιέρι

              
        ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  18 Αυγούστου 1750 γεννήθηκε ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι

Ο Αντόνιο Σαλιέρι (Antonio Salieri, 18 Αυγούστου 1750 – 7 Μαΐου 1825) ήταν Ιταλός συνθέτης κλασικής μουσικής, μαέστρος και παιδαγωγός. Με την υποστήριξη του Γκλουκ κατέλαβε στη Βιέννη τη θέση του διευθυντή της ιταλικής όπερας και της βασιλικής ορχήστρας. Από το 1790 διατέλεσε διευθυντής της βασιλικής ορχήστρας άσματος και συγκέντρωσε την προσοχή στις δικές του συνθέσεις ύφους υψηλού Μπαρόκ της σχολής της Νεάπολης. Έγραψε 39 όπερες, εκκλησιαστική μουσική και μουσική δωματίου, ορατόρια, καντάτες και χορωδιακά έργα. Υπήρξε δάσκαλος του Μπετόβεν, του Σούμπερτ, του Λίστ κ.α








 Διαβάστε "Μότσαρτ και Σαλιέρι " ΕΔΩ