. Τροφώνιο Ωδείο

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Θέλετε το κόσμο μαύρο σκοτεινό, εμείς θα τον φωτίσουμε με τον πολιτισμό»


Μαθητές των μουσικών και των καλλιτεχνικών σχολείων, γονείς, καλλιτέχνες και αλληλέγγυοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν με τα μουσικής  για την αδιαφορία στις ελλείψεις των 42 μουσικών σχολείων της χώρας

Με συνθήματα όπως «Συνεχίζουμε τον αγώνα τραγουδώντας» και «Δημόσια δωρεάν μουσική παιδεία» όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας, εκτός από της Μακεδονίας, της Ρόδου και της Κρήτης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00. Η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε στις 11.30 κι έκανε μία στάση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.
Η μουσική πομπή, με τους μαθητές να τραγουδούν, να παίζουν κρουστά και πνευστά, 


 και να φωνάζουν συνθήματα με φαντασία, χιούμορ αλλά και συγκινητικά, όπως: «Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία, θέλουμε καθηγητές στα μουσικά σχολεία»,  «Θέλετε το κόσμο μαύρο σκοτεινό, εμείς θα τον φωτίσουμε με τον πολιτισμό», «Στις πολυεθνικές τα ξεπουλάτε όλα, σε λίγο τα σχολεία μας θα γράφουν κόκα κόλα» έφτασε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία εισήλθε για να επιδώσει το ψήφισμα. 




Συμπαράσταση σε μαθητές και γονείς εκδήλωσαν συγκροτήματα και καλλιτέχνες με συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος στο τέλος της διαμαρτυρίας. 



Εκτός από την πλ. Κλαυθμώνος, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από μουσικά σχολεία παραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.












Πηγές: enet.gr,  http://www.agelioforos.gr, left.gr,http://www.alterthess.gr

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

30 /1/13 Μουσική Διαμαρτυρία!




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 – 1 -2013
                 30 Γενάρη 2013, μέρα αφιερωμένη στην μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς πάνω από δέκα χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε βδομάδα στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας.

  Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο αδιαφορεί αλλά και προειδοποιεί πως στην επόμενη σχολική χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα…
  Λένε δηλαδή με λίγα και κυνικά λόγια πώς είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε μουσικά  σχολεία χωρίς ώρες μουσικής καλλιτεχνικά σχολεία χωρίς ώρες ειδικών μαθημάτων, άρα τα σχολεία θα συρρικνωθούν και πιθανόν θα κλείσουν.  

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Σήμερα το Ρεσιτάλ κιθάρας


... Για να μη ξεχάσουμε ... σήμερα (27/1) το ρεσιτάλ του
Κωνσταντίνου Ζώτα στις 7.00 μ.μ στην Αίθουσα εκδηλωσεων του Τροφώνιου Ωδείου.



 Ο Κωνσταντίνου Ζώτας δάσκαλος του Τροφώνιου Ωδείου θα ερμηνεύσει γνωστά έργα κλασικής κιθάρας.
Συμμετέχουν (στο guitar concerto του A.Vivaldi )
Ρεγγίνα Σαρούν - 1ο βιολί
Όλγα Ευθυμίου - 2ο βιολί
Ναταλία Σερμπάτα - τσέλο

Πρόγραμμα

Fantasia - Alonso de Mudarra
Prelude and Fugue in D - J.S.Bach
Etude No8 & No12 - H.Villa-Lobos
Usher Valse - Nikita Koshkin
Σούστα - Δ.Φάμπα
Guitar Concerto in D - A.Vivaldi
Αίθουσα εκδηλώσεων Τροφώνιου Ωδείου ( Μπουφίδου 39 - Λιβαδειά)

Σαν σήμερα στη μουσική... "W.A.Mozart"


Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου 1756 γεννήθηκε ο  Γιόχαν Κρίσοστομ Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ


 


περισσότερα ΕΔΩ  και ΕΔΩ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική...Jacqueline du Pré


 Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου 1945 γεννήθηκε η Αγγλίδα  ταλαντούχα  τσελίστρια 
  Ζακλίν ντι Πρε














                                                                                                      
 Βιογραφία
Η τραγωδία της σύντομης καριέρας du Pré είναι ακόμα νωπή στη μνήμη του κοινού και μπορεί να συνοψισθεί εδώ.  

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 26 Ιανουαρίου 1945 σε μια μεσοαστική οικογένεια όπου η μουσική ήταν πολύ σημαντική : η μητέρα της ήταν  πιανίστα και πολύ καλή  δασκάλα. Η γαλλική- προφορά στο ονομά της  προήλθε από το Κανάλι,που ήταν η καταγωγή του πατέρα της. Όταν ήταν πέντε χρονών, άκουσε τον ήχο του βιολοντσέλου στο ραδιόφωνο είχε καθοριστεί η  πορεία της ζωής της.
Σπούδασε στο London School βιολοντσέλο  με το Herbert Walenn και στα δέκα της έγινε μαθήτρια  του  σπουδαίου William Pleeth, ο οποίος είχε σπουδάσει με τον Ιούλιο Klengel. Pleeth  
 Στα 16 της έπαιξε για πρώτη φορά στο Wigmore αποσπώντας θερμές κριτικές.
Σπούδασε με τον Casals στην Ελβετία, τον Tortelier στο Παρίσι και στη Μόσχα με τον Ροστροπόβιτς με  επιτυχία 
Άρχισε εγγραφή για την EMI το 1962 και μέχρι το 1965, όταν ο διάσημος δίσκος της του Concerto Elgar έγινε, ήταν ένα αστέρι. Την ίδια χρονιά έκανε το αμερικανικό ντεμπούτο της και το 1967 παντρεύτηκε τον  πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.
Τον Ιούλιο του 1971, όταν ήταν στο αποκορύφωμά της, άρχισε να υποφέρει σοβαρά από μια μυστηριώδη ασθένεια η οποία είχε ήδη πλήξει  κατά διαστήματα το παίξιμό της. Τελικά η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώσθηκε και, μετά από μια σκληρή σειρά της ύφεσης και υποτροπών, τυπικών της ασθένειας, το 1973 αποσύρθηκε. Σταδιακά η υγεία της επιδεινώθηκε και πέθανε στο Λονδίνο στις 19 Οκτωβρίου 1987.

Ρεσιτάλ κιθάρας

Το Τροφώνιο Ωδείο σας προσκαλεί σε ρεσιτάλ κιθάρας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 ώρα 7μ.μ.
 
Ο Κωνσταντίνου Ζώτας δάσκαλος του Τροφώνιου Ωδείου θα ερμηνεύσει γνωστά έργα κλασικής κιθάρας.

Πρόγραμμα

Fantasia - Alonso de Mudarra
Prelude and Fugue in D - J.S.Bach
Etude No8 & No12 - H.Villa-Lobos
Usher Valse - Nikita Koshkin
Σούστα - Δ.Φάμπα


Guitar Concerto in D - A.Vivaldi 


Συμμετέχουν (στο guitar concerto του A.Vivaldi)
Ρεγγίνα Σαρούν - 1ο βιολί
Όλγα Ευθυμίου - 2ο βιολί
Ναταλία Σερμπάτα - τσέλο


  Αίθουσα εκδηλώσεων Τροφώνιου Ωδείου ( Μπουφίδου 39 - Λιβαδειά)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

"Έφυγε" ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης σε ηλικία 84 ετών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού εργαστηρίου στη χώρα μας.


 

 

  Βιογραφία (από την επίσημη ιστοσελίδα )

Μιχάλης Αδάμης O Mιχάλης Aδάμης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 19.5.1929, ολοκλήρωσε στην Aθήνα τις σπουδές του στην Eυρωπαϊκή (σύνθεση με τον Γ. A. Παπαϊωάννου) και τη Bυζαντινή Mουσική, καθώς και στην Θεολογία, και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση, την ηλεκτρονική μουσική και την βυζαντινή μουσικο-παλαιογραφία στο Πανεπιστήμιο Mπραντάϊς της Bοστώνης.
Kαταξιωμένος ως ένας απο τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, ο Mιχάλης Aδάμης έχει δεχθεί επανειλημμένα τιμητικές αναθέσεις απο διεθνή Φεστιβάλ και Πολιτιστικούς Oργανισμούς και τα έργα του παίζονται ευρύτατα και μεταδίδονται διεθνώς. Tα χορωδιακά του αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου της Eλληνικής Xορωδιακής Mουσικής. Παραλλήλως έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα ως διευθυντής χορωδίας αλλά και οργανικών συνόλων, καθώς και ως ερευνητής της Bυζαντινής μουσικολογίας. Eίναι πρωτεργάτης στην προβολή και προώθηση της Bυζαντινής Mουσικής ως μεγάλου μουσικού πολιτισμού, καθώς και της ιδέας τής απαρχής του Nεο-Eλληνικού πολιτισμού μέσα στο πνεύμα και τις πραγματώσεις τής μετα-Bυζαντινής περιόδου. Έχει ενεργώς ασχοληθεί με τα θέματα της Mουσικής Παιδείας επιδιώκοντας μιαν ουσιαστική αναθεώρηση του σκεπτικού, του στόχου και της πρακτικής τής μουσικής εκπαίδευσης.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική... Δημήτρης Δραγατάκης


Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου 1914 γεννήθηκε ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης

  «Εγινα μουσικός χάρη στη μητέρα μου, που μου έλεγε ηπειρώτικα τραγούδια», διηγιόταν, ενώ με συγκίνηση θυμόταν τον πατέρα του, που έπαιζε ηπειρώτικους σκοπούς, χρησιμοποιώντας ένα απλό φύλλο κισσού για γλωσσίδι... Αυτά τα πρώτα ακούσματα, οι επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, απ' όπου καταγόταν, σφράγισαν τη δημιουργική «διαδρομή» του σπουδαίου συνθέτη και μουσικού παιδαγωγού Δημήτρη Δραγατάκη,  Ανθρωπος, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την τέχνη του, ο Δ. Δραγατάκης ανήκε στους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, ενώ φωτεινή και γόνιμη ήταν η προσφορά του στον παιδαγωγικό τομέα, καθώς υπήρξε δάσκαλος θεωρητικών με πολλούς και διακεκριμένους μαθητές.


 

                    

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
 Ο Δημήτρης Δραγατάκης γεννήθηκε στην Πλατανούσα της Ηπείρου το 1914. Πρώτος από επτά αδέλφια έδειξε από μικρός την ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική. Μετά από κάποια μαθήματα που πήρε από τοπικούς δασκάλους, ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών, μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο, για να σπουδάσει μουσική. Άρχισε μαθήματα βιολιού στο Εθνικό Ωδείο με τον Γεώργιο Ψύλλα, από όπου αποφοίτησε το 1939. Τα χρόνια μέχρι το 1949 οι μουσικές σπουδές του διακόπηκαν, λόγω του Β΄Παγκοσμίου και του εμφυλίου πολέμου. Αργότερα, συνέχισε μελετώντας Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής με τον Λεωνίδα Ζώρα και τον Μανώλη Καλομοίρη (Δίπλωμα, 1955). Ουσιαστικά, όμως, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδίδακτος συνθέτης, καθώς η προσωπική του αντίληψη για τη μουσική τέχνη και για τα μουσικά ρεύματα της εποχής του διαμόρφωσαν ουσιαστικά τη δημιουργική του γλώσσα.
παρτιτούρα (4middle)Ο Δημήτρης Δραγατάκης έχει συνθέσει περισσότερα από 130 έργα για όλα σχεδόν τα μουσικά είδη (ορχηστρική μουσική, σκηνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, μουσική δωματίου, φωνητική μουσική). Τα πρώτα του χρονολογημένα έργα φέρουν την ημερομηνία 1957 και έχουν ήδη τη σφραγίδα του προσωπικού του ύφους. Το γεγονός ότι ξεκίνησε τη συνθετικήτου σταδιοδρομία στην ώριμη ηλικία των 40 ετών συνέβαλε στο να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια προσωπική μουσική γλώσσα, ώριμη και λακωνική, που κρατούσε εκλεκτικά τις αποστάσεις από τα διάφορα πρωτοποριακά ρεύματα των δεκαεττις δεκαετών ’60 και ’70. Τα έργα του διακρίνονται για τη υφολογική διαχρονικότητά τους, τη γνήσια ελληνικότητα και τη βαθιά αμεσότητα, που συχνά καθηλώνει τον ακροατή.
Ο Δημήτρης Δραγατάκης έχει βραβευθεί επανειλημμένα για το έργο του. Έπτά έργα του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, ενώ το σύνολο του έργου του έχει αποσπάσει δύο πολύ σημαντικά βραβεία.
Πιο συγκεκριμένα: το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 βραβεύθηκε στο Διαγωνισμό Σύνθεσης της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών του 1958 και το Τρίο για ξύλινα, στον αντίστοιχο Διαγωνισμό του 1964 (Έπαθλο Μ. Καλομοίρη). Η Συμφωνία αρ.1 και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3 έλαβαν το Β’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1962). Η Σουίτα μπαλέτου αρ.2, «Οδυσσέας και Ναυσικά», απέσπασε το Α’Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής-Χοροδράματος του περιοδικού Ταχυδρόμος (1965). Η Συμφωνία αρ.5έλαβε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού (1981). Επίσης, η Συμφωνία αρ.6 βραβεύθηκε σε Διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων, με θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία (1991). Για το σύνολο του έργου του και της προσφοράς του στην Ελληνική μουσική  έχει τιμηθεί με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» από το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1997) και με το βραβείο εις μνήμην Γ.Α.Παπαϊωάννου από την Ακαδημία Αθηνών (1999). Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πολλές συναυλίες – αφιερώματα στο έργο του, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.Τα έργα του εκτελούνται συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρκετά, επίσης, έχουν δισκογραφηθεί.Ο Δημήτρης Δραγατάκης διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών (1977-1997) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ωδείου (1997-2001), μέλος της Ορχήστρας (1944-1969) και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής (1999-2001), Αντιπρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος (2001) της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και επίσης Μέλος και Αντιπρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργανώσεως Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1980-2001).


ΔΕΙΤΕ από το TAR τις  Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη)


Πηγές: http://www.syllogosplatanousas.gr/el/people/46-dragatakis,http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5182710&publDate=26/7/2009, http://iatriko-forum.blogspot.gr/2012/03/1914-2001.html
 http://www.tar.gr/content/content/print.php?id=2131,http://www.tar.gr/content/content.php?id=2130